Produkt dnia
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sposób produkcji karmy suchej
SPOSÓB PRODUKCJI KARMY SUCHEJ

Kolejny podział karmy z uwagi na jej rodzaje możemy przeprowadzić w związku ze sposobem, w jaki zostaje ona wytworzona. W przypadku karmy suchej możemy wyróżnić następujące możliwe sposoby jej produkcji:

1) karma ekstrudowana

Ekstruzja to proces polegający na tym, że po przygotowaniu odpowiedniej mieszanki ciasto jest poddawane najpierw działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, a następnie przeciskane przez matrycę formującą tzw. krokiety. Proces gotowania krokietów odbywa się przy użyciu gorącej wody lub pary, aby szybko ugotować krokiet. Wielkość i kształt krokietów są zróżnicowane, w zależności od specyfikacji produktu. Następnie krokiety są suszone, chłodzone oraz powlekane aromatami, a następnie pakowane i uszczelniane, aby nie straciły swoich właściwości.

2) karma pieczona

Pieczenie polega na wypiekaniu karmy w piecu. Wymieszane ciasto przygotowuje się do pieczenia na specjalnych foremkach, a następnie piecze się w niższych temperaturach, niż ma to miejsce w przypadku ekstruzji. Proces pieczenia  wymaga użycia większej ilości glutenu, a sama karma ma podwyższony indeks glikemiczny i z uwagi na czasochłonność tej metody, rosną również i koszty wytworzenia karmy. Z drugiej strony karma taka jest mniej przetworzona, lepiej przyswajalna i delikatniejsza. Jest ona szczególnie polecana zwłaszcza zwierzętom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż nie pęcznieje w żołądku.

3) karma suszona powietrzem

Suszenie pozwala na stopniowe i delikatne pozbycie się wody dzięki użyciu gorącego powietrza. Temperatura wytwarzania karmy w ten sposób jest niższa niż w przypadku ekstruzji czy pieczenia, co sprawia, że karma taka posiada bardzo wysoką wartość odżywczą oraz wysokiej jakości walory smakowe.

Mocne strony karm suchych:

- ekonomiczne

- dłuższy termin przydatności

- łatwe w przechowywaniu, a po otwarciu można je używać znacznie dłużej niż w przypadku karm mokrych

- gwarancja bezpieczeństwa biologicznego, gdyż w procesie produkcji wszystkie szkodliwe zawartości ze składników zostają usunięte

4) karma tłoczona na zimno

Jest to dość specjalna grupa wśród karm suchych, dlatego omówimy je osobno. Podczas tłoczenia na zimno składniki miesza się ze sobą (ewentualnie wstępnie gotuje), a następnie tak przygotowane ciasto tłoczy się na zimno, formując przy tym kawałki karmy. Zakres temperaturowy nie jest jednak do końca ,,zimny”, ponieważ cały proces przebiega w przedziale 40-75 stopni. Dzięki temu gwarantowane jest to, że jedzenie będzie bezpieczne z biologicznego punktu widzenia.

Mocne strony karm tłoczonych na zimno:

- łatwo przyswajalny pokarm

- walory smakowe z uwagi na zachowanie składników naturalnych

- nie pęcznieje w żołądku i opada na dno żołądka, co ma szczególne znaczenie u psów z nadwrażliwością pokarmową

- niższy indeks glikemiczny niż w przypadku innych karm suchych

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub przemyślenia, stwierdzisz, że coś mogłoby zostać ujęte nieco klarowniej, albo może po prostu chcesz się podzielić swoją opinią, to zapraszamy do komentowania i zachęcamy do przeczytania naszego kolejnego artykułu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl